Zou u van 645 euro per maand kunnen leven?’


De Spaanse sociaal democratische partij PSOE wil een verhoging van het minimumloon in Spanje. Als argument gebruikt de partij dat alleen in Griekenland, Polen en Portugal het minimumloon lager is.

fatima banez

De vraag werd in het parlement dinsdag gesteld aan de minister van Werkgelegenheid, Fátima Báñez. Volgens PSOE-lid Miguel Angel Heredia verdienen 6 miljoen Spanjaarden 645 euro per maand en 2 miljoen Spanjaarden komen tot de 975 euro per maand. ‘Zou u van 645 euro per maand kunnen leven?’, vroeg Heredia letterlijk aan de minister.

Fraude met sociale zekerheidspremies

Báñez opende hierop een tegenaanval door op te merken dat de voormalige regering onder leiding van de PSOE een ware arbeids amnestie in werking heeft gesteld door ondernemers toe te staan te frauderen met de Sociale Zekerheid. Ze verwijst hiermee naar het feit dat inspectiediensten grootschalige fraude hebben ontdekt bij werkgevers die op illegale wijze hun werknemers overuren laten werken en werknemers voor meer uren laten werken dan er aan premies voor de sociale zekerheid worden betaald.

Ook adviseerde ze haar collega’s van de PSOE eens goed de beschikbare rapporten door te lezen omdat de informatie waarop de partij zich in deze baseert afkomstig is uit de jaren 2006 tot 2010.

‘Arme werkenden’

‘Er zijn arme werklozen en er zijn arme werkenden’, zo zei Rafael Simancas (PSOE), refererend aan het feit dat 600 euro verdienen misère betekent. Volgens hem is ‘dit alles dankzij uw arbeidsmarkthervorming’.

Salarisverhoging en verlaging loonbelasting

De repliek van de minister hierop was dat er dit jaar een gemiddelde salarisverhoging is geweest van 0,8 procent en hier gaat nog bijkomen de verlaging van de loonbelasting per 2015. Ook María González Veracruz (PSOE) deed nog een duit in het zakje door de verwijzen naar alle jongeren die Spanje verlaten vanwege het gebrek aan werk in het land. ‘Zes op de tien’, zo herinnerde zij de minister. Volgens Báñez echter is het migratiesaldo nog steeds negatief en hebben 350.000 jongeren nu een mogelijkheid om te werken dankzij haar partij, Partido Popular (PP).

Vakbonden willen ook verhoging minimumloon

In november hebben de twee grootste Spaanse vakbonden CCOO en UGT eveneens aan de minister gevraagd om het minimumloon te verhogen. Zij stelden voor het te verhogen naar 800 euro per maand met ingang van 2016.

Lees ook: Derde van Spaanse werknemers verdient minder dan minimumloon

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *